Modul 2

Dine spisevaner

Velkommen på modul 2 på dit “mind your body”-forløb.

Vi skal nu til – med nysgerrighed – at kigge på og blive klogere på dine spisevaner/mønstre. 

Lærer at skelne imellem fysisk sult (din krops naturlige signaler om behovet for energi) og følelsesmæssig sult (her hvor det i virkeligheden er noget andet, du har brug for).

Vi må finde og kende årsagerne, før vi kan ændre dem. 


Først vil jeg bede dig læse (eller lytte) til, hvorfor vi udvikler et uhensigtmæssigt spisemønster, da det kan hjælpe dig til, at opnå en større forståelse for dig selv. 


“Selvaccept er det bedste våben,
mod et uhensigtsmæssigt spisemønster”


Du kan lytte til en indtaling af spisemønster her:

Vi er ikke født med et uhensigtsmæssigt spisemønster – vi er født til at spise intuitivt. Vi er født til at spise med sanserne og med nærvær, med fin kontakt til vores sult og mæthed, og nydelse.

Som børn bevæger vi os også med lyst og frihed. 

Tænk bare på børn, hvordan de tydeligt giver udtryk hvis de er sultne, hvordan de stopper når de er mætte, også selvom det er midt i en mundfuld, eller med én bid tilbage på tallerkenen. Hvordan de frit bevæger sig rundt, uden at tænke forbrænding og på hvordan de ser ud, når de gør det. 

Men hvorfor får vi så et uhensigtsmæssigt spisemønster? Det gør vi igennem vores opvækst, hvor vi har tillagt forskellige episoder i vores liv, en historie og en sandhed, som du allerede har arbejdet med, i din historie på modul 1. 

Den historie som du skal have skrevet om og anlagt ny værdi, for her har du selv styringen og derfor også mulighed for at ændre tingene. 

Desværre er det ikke kun vores egen historie og fortælling, der kan spænde ben for os. 

Men også det samfund vi lever i, og det er vigtigt for dig også at kende disse faktorer. 

  • Fødevareindustrien, som producerer mad der er designet til, at vi kommer til at spise mere end vi har brug for. Super velsmagende fødevarer, der opfylder det vi fra naturens side er skabt til at synes godt om. Det var nemlig afgørende for vores overlevelse, at vi instinktiv gik efter fede og søde ting, da de oftest har et højt kalorie indhold.

Samtidigt med det er det tilgængeligt hele tiden, alle steder. Vi bliver altså disponeret for mad rigtig mange gange på en dag f.eks. reklamer på sociale medier, den store buffet på arbejdet, 7-eleven, supermarkedet, osv., osv. 

Sådan var det langt fra da vores hjerne blev skabt (den fungerer stadig sådan), for der var det brugbart at den var fokuseret på mad, fordi det var svært at få fat i. Der måtte vi ikke misse et bytte i skoven, men nu er dyret i skoven byttet ud med et supermarked og fristelser på hvert et gadehjørne. 

Fødevareindustrien frister os samtidig med f.eks. ta’ 3 betal for 2, størrelse xl til samme pris som den normale størrelse, osv. 

De bruger psykologiske faktorer, som får os til at købe mere, end vi har brug for. 

  • Slankeindustrien/sundhedsbølgen, som altid har nye ¨smarte¨ kostplaner, diæter, kosttilskud, osv. som lover os vægttab og glæde, hvis vi følger netop deres produkt.

En industri og en kropskultur, hvor skønhedsidealerne presser vores idealvægt ned under, hvad vi biologisk er skabt til. 

To modstridende industrier, som holder os fast i en negativ nedadgående spiral. 

Der kan altså være mange faktorer der spiller ind, og som er skyld i, at vi er endt i et ikke-hensigtsmæssigt spisemønster. 

Og derfor har forsøgt at løse problemet med gode råd fra slankeindustrien. 

På modellen kan du se den negative spiral, vi hurtigt kan blive fanget i, når vi ønsker at ændre vores uhensigtsmæssige spisemønster og tabe os. 

Er vi fanget i den negative nedadgående spiral, er vi som oftest ydre-styret og hoved-styret, hvor spisningen styres af hovedet i form af kalorieberegning, klokkeslæt, sundt/usundt, tilladt/forbudt, restriktioner, og en meget negativ og dømmende selvsnak. 

Din nye vej = indrestyret og kropsstyret, hvor du spiser på kroppens signaler om sult og mæthed. 


Øvelse 1 - spørgeskema

Dit spisemønster


Øvelse 2 - spørgeskema

Bliv klogere på dit spisemønster: 5 klassiske spisemønstre

 

I skemaet herunder finder du 5 typiske spisemønstre, og måske genkender du dig selv i et eller flere af dem. 

Angiv hvilke du genkender dig selv mest i, hvor 5 er mest og 1 er mindst. 


 

Vi skal nu igang med at ændre dit spisemønster, eller det som vi også kalder din forstyrrede spisning, og blive endnu klogere på, hvad der forstyrrer det. 

 

På modellen herunder er illustreret hvordan du går fra et uhensigtsmæssigt spisemønster, til et intuitivt og afslappet forhold til mad og krop.

Hvordan du går fra af være hoved-styret/ydrestyret – fra at være styret af din historie, styret af samfundet og dets stigmatisering.

Til at blive krops-styret/indre-styret, hvor du er i kontakt med din krop og dens behov, uden dom og begrænsninger.

For at nå dertil er du nødt til at spise struktureret for en periode i dit liv, da det hjælper dig med at mærke dig selv og dine behov, lærer at skelne mellem fysisk sult og psykisk sult.

 
 

Øvelse 3 - fordele/ulemper

Bliv klogere på dit spisemønster

Selvom det kan føles som om dit uhensigtsmæssige spisemønster kun er fuld af ulemper, har det også fordele – ellers var det ikke opstået. 

 

Men inden du skal i gang med dit struktureret spisemønster, vil jeg bede dig lave opgaven via arbejdsarket, du kan hente på knappen herunder.

Denne opgave skal hjælpe dig med at forstå, hvorfor du indtil nu har haft svært ved at ændre dit uhensigtsmæssige spisemønster.

Du kender måske tanker som “Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen, jeg vil jo så gerne tabe mig?” eller “Hvorfor spiste jeg nu så meget igen, nu jeg havde aftalt det modsatte med mig selv?”

 

 

Du er nu igennem første del af modul 2 og skal have din næste session med mig, inden du går videre med øvelserne herunder.

 

 

Struktureret spisemønster

Guidelines til strukturet spisemønster:

3 måltider om dagen
INTET imellem

3 forskellige ting
Et måltid består af mindst tre forskellinge ting
(gerne protein, kulhydrat og grønt) 


 

Start – midt – slutning

Måltidet består af:
En start – en midte – en slutning.

Du skal “tjekke ind” 3 gange, når du spiser. 

 

Først inden du starter med at spise, kig på din mad, på portionsstørrelsen og læg mærke til, hvad du har lyst til at starte med. Læg mærke til hvordan du har det lige nu, hvordan føles det fysisk i kroppen og i dine tanker. 

I midten, når du er ca. Halvvejs med dit måltid, læg bestikket og læg mærke til hvordan du har det lige nu, kan du mærke du har fået mad i maven. Hvordan føles det fysisk i kroppen og i dine tanker?

Slutningen – når du er færdig med at spise. Kig på din tallerken, passende portionen til din slut? Hvordan har du det lige nu? Hvordan føles det fysisk i kroppen og i dine tanker?

Moderat portion – Mere end  ¨ikke nok¨ og mindre end ¨for meget¨, svarende til en portion du ville få serveret på en restaurant 

Spis dessert 2 gange pr. Uge – planlæg hvilke dage, og kun en moderat portion 

Pak badevægten væk – prøv ikke at have fokus på vægt, sundt/usundt, osv. men på din mentale sundhed, indre ro og balance. 


Inspiration til slogans, der støtter dig i dit strukturerede spisemønster
(find gerne dit eget)

  • “En dag ad gangen”

  • “Der er en dessert mere i fremtiden”

  • “Jeg dør ikke af sult”

  • “Mad er ALDRIG løsningen, for mine følelser”

  • “Mine følelser er vigtige vejvisere”

  • “Min frihed er bedre, end selvkontrol og gammel adfærd”

  • “Gavner min adfærd problemet eller løsningen?”

  • “Jeg er værd at elske, for den jeg er”

 

Øvelse 4 - tanke-/følelsesdagbog

Bliv klogere på dit spisemønster - Lær at skille følelser, tanker og adfærd ad.

Sammen med dit strukturerede spisemønster skal du føre Tanke-/følelsesdagbog:

Vær nysgerrig på dine tanker og følelser, og skriv gerne så meget så muligt ned. 


Til medlemsportal forsiden