Hvorfor bør vi undlade at dele vores mad op i sund/usund?

I vores moderne samfund er opdelingen af mad i kategorier som "sundt" og "usundt" næsten uundgåelig. Vi ser det overalt - fra reklamer, sociale medier og supermarkeder og til samtaler ved middagsbordet. Men hvad hvis denne opdeling faktisk gør mere skade end gavn? Lad os kigge på, hvorfor det måske ikke er så hensigtsmæssigt at betragte mad som enten sundt eller usundt.

Varieret mad er afgørende

En af de mest væsentlige grunde til at undgå at opdele mad i sundt og usundt er, at vores kroppe har brug for en bred vifte af næringsstoffer for at fungere optimalt. Hver fødevaregruppe bidrager med unikke vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som vores krop behøver. En varieret kost, der omfatter en bred vifte af madvarer, er altså en af nøglerne til at opretholde vores sundhed og derved trivsel.

Vi er forskellige, og derved har vi forskellige behov

Vi har forskellige kroppe og forskellig livsstil og derfor har vi forskellige behov. Ernæringsbehovet er forskelligt fra person til person, og derfor kan ikke lave en fælles definition på sundt/usundt. Hav hellere fokus på hvilke mad din krop fungerer bedst på, og undlad og sammenlign med andre.

Mad skal rime på glad

Når vi klassificerer mad som enten god eller dårlig, kan det skabe en problematisk relation til maden. Vi kan hurtig føle skyld eller skam, hvis vi nyder noget, der betragtes som "usundt." Og mad er super ¨effektivt¨ til at dulme følelser som syld og skam, og ja… så er vi fanget i den negative spiral- restriktiv spisning fører kort sagt til overspisning.

Mængder i stedet for forbud

I stedet for at opdele mad i sundt/usundt, bør vi fokusere på princippet om moderation. Enhver fødevare kan indgå i en sund livsstil, så længe det spises med måde. Det handler om at skabe en balance og nyde et bredt udvalg af fødevarer uden at føle skyld eller skam.

Konklusion

Når vi opdeler mad i sundt/usundt overser kompleksiteten af ernæring og vores individuelle behov. I stedet bør vi fremme en holistisk tilgang til mad, der omfatter en bæredygtig og selvkærlig tilgang til os selv og vores mad. Med fokus på bevidsthed, balance og moderation. Med en forståelse af, hvordan vores valg påvirker vores sundhed og derved trivsel.

Forrige
Forrige

Slankekure - Hvorfor virker de ikke?

Næste
Næste

Vores adfærd og behov for at blive sensorisk mæt